Ekonomikas ministrijas analītiskas dienesta vadītāja D. Zīle, iepazīstināja deputātus ar Latvijas ekonomikas aktualitātēm 2024.gadā. Viņa cer, ka Latvija tuvāko 3 – 5 gadu būs zaļākā, ilgtspējīgākā un pārtikušāka valsts. Lai runātu, par ekonomikas izaugsmi ir jābūt piesardzīgiem, tāpēc, ka pastāv ģeopolitiskās situācijas nenoteiktība un dažādi riski. Pret iepriekšējo gadu iekšzemes kopprodukts ir pieaudzis +1,8%, mājsaimniecības patēriņš +2,0%, investīcijas +3,5%, EKSPORTS +1,5%, imports +2,2%. Situācija darba tirgū saglabājas saspringta, jo darba tirgu arvien vairāk ietekmē darbaspēka novecošanās. Ilgtspējīgas ekonomikas izaugsme ir balstīta uz maksātspējīgākiem mērķa tirgiem. Latvijas lielākais tirdzniecības partneris ir Eiropas Savienība. Šobrīd Latvija uz ES eksportē 68 % un importē no ES 81% preces.             Lai nodrošinātu ekonomikas ilgtspējīgu attīstību, ir jādomā par resursu pārdali, par labu, produktīvākiem, augošiem, eksportējošiem uzņēmumiem un dotu iespēju ikvienam pārorientēt darbību uz jaunākām un produktīvākām lietām, kas dodu lielāku pievienoto vērtību. Ir izaicinājums identificēt tos, kuri ir gribošāki un varošāki kaut ko darīt un sniegt viņiem nepieciešamo atbalstu. Piemēram, LIAA piedāvā mērķētās atbalsta programmas.

 Latvijai ir nepieciešams mērķētas investīcijas un mērķētas darbības, ekonomikas struktūras pārmaiņas par labu augstākas pievienotās vērtības aktivitātēm. Tas nozīmē daudzas sīkas, praktiskas lietas. Strukturālais bezdarbs sastāda uz šo brīdi no 3% līdz 5%, tie ir cilvēki, kuriem prasmes un iemaņas ir novecojušas, viņi nevar atrast darbu, un tāpēc viņiem ir nepieciešami kaut kādi papildu atbalsta pasākumi, lai viņi spētu iesaistīties darba tirgū.

 Pēc EM domām ilgtspējīgai Latvijas izaugsmei ir svarīga produktivitātes pieaugumā balstīta ekonomikas izaugsme, eksports un ārējā tirdzniecība, līdzsvarota reģionu attīstība, iespējas realizēties visām sabiedrības grupām un mūžizglītība.

 

 

 

Saeimas informatīvais tālrunis:

67087321

Saziņas e-pasts - ilgtspejigas.attistibas.komisija@saeima.lv