Ilgtspējīgas attīstības komisijas (turpmāk – komisija) un Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas (turpmāk – apakškomisija) kopsēdē deputāti uzklausīja Labklājības ministrijas (turpmāk – LM) ziņojumu par progresu dzimstības stratēģijas izstrādē.

 2024.gada 14.februārī komisijas un apakškomisijas deputāti nodeva LM Tautas ataudzes stratēģija Ģimene – Latvija – 2030(2050), kā dokumentu, kuru izmantot turpmākās demogrāfijas, tajā skaitā dzimstības, politikas dokumentu izstrādē un lūdza informēt komisiju par Tautas ataudzes stratēģija Ģimene – Latvija – 2030(2050) dokumenta izmantošanu tālākajam darbam līdz 2024.gada 12.jūnijam.

 LM pārstāve D. Jakaite skaidroja, ka darbs pie demogrāfijas plāna notiek. Ministrijas un nevalstiskās organizācijas ir iesniegušas savus priekšlikumus, kas tiek izvērtēti.

 Valsts kancelejas pārstāve I. Leja norādīja, ka ministrijas priekšlikumu uztvērušas dažādi – ir ļoti detalizēti priekšlikumi, ņemot vērā arī iepriekš izstrādāto "Tautas ataudzes stratēģiju", ir arī mazāk detalizēti priekšlikumi. Šobrīd dati ir apkopoti, iezīmējot jau prioritātes un vīzijas, uz ko jātiecas, un notiek darbs pie formulējumu izstrādes, lai pēc Jāņiem ministrijas, NVO un zinātniskās organizācijas varētu apspriest. Informēja, ka plāns varētu būt gatavs uz jūlija sākumu, tad arī būs detalizētāks piedāvājums.

 Valsts kancelejas pārstāvis V. Vesperis norādīja, ka jaunākie dati par GMI indeksu rāda nelielu uzlabojumu, samazinājies arī bērnu nabadzības indekss, bet vairāki ir pasliktinājušies, piemēram, nabadzības risks ģimenēm, kur bērnu audzina viens apgādnieks. Tas, viņaprāt, liecina, ka dzimstības jautājumiem ir jāvelta pastiprināta uzmanība, lai situāciju uzlabotu.

 Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs U. Mitrēvics norādīja, ka Latvijā kopš 2017.gada attiecībā uz dzimstības veicināšanu nav bijis neviens stratēģisks dokuments ir pēdējais brīdis šo jautājumu pacelt prioritārā līmenī. Arī nevalstiskās organizācijas ir skubinājušas ministrijas strādāt pie demogrāfiju veicinoša dokumenta izstrādes, un gaidīsim, kā informēja Valsts kancelejai, ka jūnija beigās šo plānu prezentēs valdībā.

 Komisija un apakškomisija secināja, ka nav saņēmuši atbildes uz to, kas notiek ar dzimstības stratēģiju, tāpēc deputāti vienojās par atkārtotu kopsēdi 2024.gada 4.septembrī, lai konkrēti uzklausītu ziņojumu par demogrāfiju veicinošo dokumentu izstrādi.

 

 

 

Saeimas informatīvais tālrunis:

67087321

Saziņas e-pasts - ilgtspejigas.attistibas.komisija@saeima.lv