Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē uzklausīja Kultūras ministrijas un Sabiedrības integrācijas fonda(SIF) pārstāvju sniegto informāciju par Valsts ieguldījumu politika mediju telpas stiprināšanu. Kultūras ministrijas pārstāvis iepazīstināja ar struktūru par NAP uzdevumiem (medijpratības veicināšanu, sabiedrisko mediju attīstību un atbalstu komerciālajiem medijiem), mediju politikas pamatnostādnēm (mediju vides daudzveidību, mediju vides kvalitāte un atbildīgumu, profesionālo mediju vidi, auditorijas medijpratību, un mediju vides drošumspēju), finansējumu. Mediju fonda mērķis ir atbalsts sabiedriski nozīmīga satura veidošanai medijos, finansiāls atbalsts mediju uzņēmumiem un sabiedrībai nozīmīgs satura radīšanai. Atbalsts abonētās preses piegādēm, PVN samazinātā likme, no atveseļošanas un noturības mehānisma paredzēts finansējums 5,7 milj. eiro, ieguldījums medijpratībā, ieguldījums pašregulācijā. Sabiedriskie mediji īstenota sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārvaldības reformu, SEPL likumu, sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi un sabiedrisko mediju ombudu un sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus.

 Kultūras ministrijas nākotnes perspektīvas ir jaunas mediju politikas pamatnostādnes un to īstenošanas plāns 2022. – 2027, pilnveidot mediju atbalsta sistēmu, medijpratība auditorijās ārpus izglītības sistēmas un veicināt Sabiedrisko mediju attīstību.

 SIF pārstāve iepazīstināja, ka darbības joma nodrošina efektīvu sabiedrības saliedēšanas politikas īstenošanu un sniedz nozīmīgu atbalstu nevaldības sektoram, lai stiprinātu valstisko piederību un demokrātiju. Iepazīstināja ar apstiprinātiem projektiem 2021.gadam un mediju atbalsta fonda budžetu no 2019.gada līdz 2022.gadam. Kā tiek sadalīts finansējums nacionālajā un tematisko kategoriju konkursos, kā tiek sadalīts finansējums konkursā reģionālo un vietējo mediju atbalstam un kas ir vērtēšanas komisijas sastāvā un kā tiek sniegts atbalsts projektu sagatavošanas posmā.

 Uzklausot sniegto informāciju Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs V. Dombrovskis un deputāti nolēma nosūtīt vēstuli Ministru kabinetu ar aicinājumu veikt ikgadējos mērījumus katru gadu par medijpratības pieredzi (pārbauda, ar ko dalās sociālos medijos/pārliecinās par informācijas avotu uzticamību), mērīt katru gadu uzticību sadarbības medijiem starp Latvijas iedzīvotājiem un aicināt piešķirt lielāku finansējumu sabiedriskajiem medijiem līdz Igaunijas un Lietuvas līmenim.

 

Saeimas informatīvais tālrunis:

67087321

Saziņas e-pasts - ilgtspejigas.attistibas.komisija@saeima.lv