Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē Kultūras ministrijas, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji(SEPLP) diskutēja ar deputātiem par informācijas telpas risinājumiem krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

 NEPLP un SEPLP pārstāvji sēdē atzīmēja, ka pēdējo divu gadu laikā no Latvijā retranslējamo programmu saraksta izslēgtas 68 programmas. Tāpat pārstāvji iepazīstināja ar satura aizstāšanas pasākumiem un sabiedrisko mediju saturu, kas orientēts uz mazākumtautībām. Sēdē tika atzīmēts, ka SEPLP ir pieņēmusi vadlīnijas sabiedrisko mediju satura nodošanai komercmedijiem ar mērķi veicināt auditorijas sasniedzamību.

 Deputāti un atbildīgo institūciju pārstāvji pārsprieda veidus, kā piesaistīt krievvalodīgo auditoriju un stiprināt tās uzticību Latvijas mediju saturam. Tostarp deputāti diskutēja par iespēju nodrošināt saturu krievu valodā, kas piedāvātu izklaides programmas, taču vienlaikus arī Latvijā radītu, uzticamu ziņu bloku.

 Deputāts norādīja, ka atbildīga un ilgtspējīga valsts nedrīkst atstāt novārtā to, no kurienes nāk informācija, kuru patērē tās iedzīvotāji. Tas attiecas uz visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no tā, kādā valodā viņi runā.

 Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) vadītājs Ivars Āboliņš piebilda, ka "tet" televīzijā jau patlaban ir pieejams izklaides kanāls krievu valodā "8TV", kurā ir pieejams valstij lojāls izklaides saturs, bet kurā iztrūkst ziņu bloks

 Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis sēdē uzsvēra, ka nepieciešami jauni risinājumi krievvalodīgo informatīvās telpas stiprināšanai Latvijā. Satraukumu rada tas, ka Latvijā katrs piektais krievvalodīgais iedzīvotājs atbalsta Vladimira Putina agresiju Ukrainā. Tas rada milzīgu saspīlējumu un neuzticību sabiedrībā. V.Dombrovskis uzsvēra nepieciešamību Latvijas informatīvajai telpai piesaistīt Latvijas krievvalodīgo auditoriju un vienlaikus izceļot arī masu mediju atbildību.

 Komisijas sēde noslēdzās bez konkrētas vienošanās vai turpmāko soļu definēšanai, tomēr komisijas priekšsēdētājs V. Dombrovskis norādīja, ka Ilgtspējas attīstības komisija mēģinās rast precīzu formulējumu turpmākajai rīcībai un pēc tam to saskaņos ar KM, NEPLP un SEPLP.

 

Saeimas informatīvais tālrunis:

67087321

Saziņas e-pasts - ilgtspejigas.attistibas.komisija@saeima.lv